logo [vc_empty_space height="10px"] Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. [vc_empty_space height="15px"] +387648592568
[vc_empty_space height="5px"] info@elatedthemes.com
[vc_empty_space height="5px"] Eighth Avenue 487, New York
Instagram Feed
Search
rafiolia-img

Ραφιόλια (μυκονιάτικο γλύκισμα)

(για 30 – 40 τμχ.)

Υλικά για το φύλλο

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
νερό, όσο πάρει
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
χυμό μισού πορτοκαλιού
1 αβγό
½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Υλικά για την γέμιση

1/2 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή ανθότυρο του εμπορίου)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 αβγά
1 κ. γλ. κανέλλα
1 βανίλια
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλ

Επιπλέον υλικά

λάδι για το τηγάνισμα (προτείνεται ηλιέλαιο), κανέλλα, ζάχαρη, μέλι, σουσάμι καβουρντισμένο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας το νερό λίγο λίγο, και προσέχοντας να έχουμε ένα μαλακό και αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (προσθέτουμε ή αφαιρούμε μέλι ή ζάχαρη, κατά προτίμηση).
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτό φύλλο. Με ένα ποτήρι ή με φλυτζάνι ή με τσέρκι διαμέτρου 6-10 εκ. (ανάλογα με το μέγεθος που προτιμάμε) κόβουμε δίσκους ζύμης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετούμε μια μικρή κουταλιά από το μείγμα γέμισης.
Υγραίνουμε την περιφέρεια του κύκλου με πινέλο βουτηγμένο σε νερό.
Διπλώνουμε ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.
Κλείνουμε καλά πιέζοντας με τα χέρια ή με ένα πιρούνι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Περιχύνουμε με μπόλικο μέλι.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι.

Τα παλιά χρόνια, η νοικοκυρά που έφτιαχνε τα ραφιόλια –για να διασκεδάσουν λιγάκι– έκανε μια αθώα φάρσα. Σε ένα απ’ όλα έβαζε, αντί για γέμιση, λίγο βαμβάκι και μετά περίμενε να δει ποιος θα ήταν ο «τυχερός» και την αντίδρασή του. Ακόμη παλιότερα που δεν είχαν ούτε βαμβάκι, έβαζε μαλλί προβάτου ξασμένο, από αυτό που επεξεργαζόταν για να πλέκει τα χρειαζούμενα εκείνης της εποχής: φανέλες, τσουράπια, κ.λπ.

Honey jar